Haber
2019-01-10 16:52:25
Demokrasi, özgür basınla önem ve güç kazanmaktadır

Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesi 10 Ocak Çalışanlar Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensupları ile bir araya geldi. Bir otelin teras katında kahvaltılı olarak düzenlenen basın buluşmasında basın mensuplarının çalışma şartlarının zorluğundan  ülke ve yerel gündeme dair bir çok konuda istişarelerde bulunuldu. Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan, ilimizde faaliyet gösteren gazeteciler cemiyetlerine bağlı üyelerin, görsel ve yazılı basın mensupları ve temsilcilerinin, ulusal haber ajansı temsilcilerinin iştirak ettiği basın buluşmasının açılış konuşmasını yapan Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, “basın, insanların doğru bilgi alması, günlük olaylardan haberdar olması, dünyada olup bitenlerin farkına varabilmesi için gerekli ve önemlidir. Objektif, özgür ve mesleğin ahlak kurallarına uyan bir basın, demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından biridir” dedi.

Tarafsız bir basının, demokrasiyi güçlendirirken, sağlıklı bir kamuoyunun oluşmasına, halkın gerçekleri öğrenmesine, temel hak ve özgürlüklerin gelişmesine de katkıda bulunduğunu, bugünün, basın ve medya emekçilerinin görevlerini daha verimli ve rahat yapabilmeleri için, hukuki düzenlemelerle çalışma şartlarını iyileştiren, mağduriyetleri gideren, güven ve imkân sağlayıcı çalışmaların yapılmasının hayati derecede önem taşıdığını belirten Deniz, “Tarih boyunca ‘doğru haberleşme’, en dar muhitten başlayarak en geniş çevreye kadar sağlıklı iletişim kurmanın temel şartlarından biri olmuştur. Doğru haber alma imkânı olmayanlar, doğru bilgi üretemez, doğru yorum ve tanımlama yapamazlar” şeklinde konuştu.

“Bu çağa ismini verecek yoğunluk ve yaygınlıkta önem kazanan bilginin, içerik, erişim ve paylaşımı, ‘haber’in nitelik ve etkisini hiç olmadığı kadar artırmış, değiştirmiştir. Artık haber de haberci de her yerdedir” ifadelerini kullanan Deniz, “bu durum, hak ve özgürlük alanlarının ihlal edilmesini kısmen de olsa önlemekte, demokratik toplum sürecine geçişi kolaylaştırmaktadır” dedi.  Esasen basının ‘dördüncü kuvvet’ olarak güçlü kılanın, halkın sesi olması, hak ve özgürlük taleplerinin karşılanmasını arzulayan geniş kitlelerin haber ve bilgi kaynağı olması niteliğini taşıması olduğunu dile getiren Deniz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demokrasi, özgür basınla; basın ve çalışanları da demokrasiye samimi yakınlıklarıyla önem ve güç kazanmaktadır. Ülke olarak, 28 Şubat darbesi ve son olarak 15 Temmuz işgal girişiminde görüldüğü gibi, yakın tarihimizde çok hazin, iğrenç ve kimi durumlarda gülünç çelişkileri hep yaşadık. İnsan hak ve özgürlüklerini ihlal etmeyi amaçlayan yasakçı, vesayetçi, darbeci girişimlerin oluşturmak istedikleri karanlık kuşatmayı aydınlatmak gibi temel bir görevi ve sorumluluğu olması gereken basın, hak ve özgürlüklere her zamankinden daha fazla duyarlı olmalıdır. Bu, onun hem amacı hem varlık sebebidir.”

Eğitim-Bir-Sen olarak, basın meslek ilkelerine bağlı kalarak, mesleki ve toplumsal hassasiyet içinde çalışmalarını sürdüren gazetecilerin gününü kutluyor; bugünün, çalışma şartlarının iyileştirilmesine, sosyal ve ekonomik haklarının teslim edilmesine, mağduriyetlerinin giderilmesine, güven ve imkân sağlayıcı çalışmaların yapılmasına vesile olmasını temenni ediyoruz.

Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan ise yaptığı konuşmada “Tabii afetlere, sosyal olaylara ilaveten savaş ve terör, gazetecilerin işini zorlaştırmaktadır. Ölüm dâhil her türlü risk altında haber peşinde koşturan gazeteciler, kamu ve insanlık yararına hayati bir iş yapmaktadır. Aç kalma, yaralanma, kaçırılma, tutuklanma, işkence görme, ölme veya öldürülme gibi pek çok zorluğa, engellemeye rağmen, gerçekleri onların kaleminden, objektif veya kameralarından öğreniyoruz. Bazen bir fotoğraf karesi, bazen bir çığlık, kitleler üzerinde başkentlerin, lobilerin ışıltılı salonlarında oluşturulan politik baskıdan daha güçlü etki yapmakta, kitleleri harekete geçirmektedir. Bu anlamda üzerimizdeki ağır sorumluluğun farkında olarak mesleğimizi icra ediyoruz. Bugünün meslektaşlarımızın sorunlarının tartışıldığı ve yasal düzenlemeler için somut adımların atıldığı çalışmalara vesile olmasını diliyor, tüm meslektaşlarımın gününü tebrik ediyorum” dedi.”

 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen