Haber
2013-05-22 16:48:29
Devlet Yönetiminde Örnek Bir Şahsiyet: Ömer b. Abdulaziz

Eğitimciler Birliği Adıyaman Şubesi olarak düzenlediğimiz haftalık seminerlerin bu haftaki konuşmacısı Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Adıyaman kurucu başkanı Mehmet Dağtekin oldu.

Seminerde “Ömer b. Abdulaziz’e Göre Devlet Yönetimi ve Adalet” konusunu işleyen Mehmet Dağtekin’in aynı zamanda “Ömer b. Abdulaziz” isimli bir de kitabı yayımlanmıştır.

Ömer b. Abdulaziz’in devlet yönetiminde gösterdiği dirayet ve adalet konusunu anlatırken günümüz ile de bağlantılar kurarak örnekler veren Dağtekin şunları söyledi:

“Ömer bin Abdülaziz'in hayatı ve devlet idaresi ne ilgi duymamın sebebi Emevi döneminde İslami yaşantı rayından çıkmış iken onu tekrar rayına oturtabilme iradesini ortaya koyup başarmasıdır.

Bizim gibi peygamberin dizinin dibinde yetişmemesine rağmen 5. Raşit halife sayılacak kadar ve sözü İslam fıkhında delil gösterilecek kadar parmakla gösterilecek örneklikte bir hayat yaşamıştır.

Ruhunu Allah'a teslim etmeden önceki vasiyeti olarak danışmanı Reca’ya, ‘Ey Reca ben ölürsem kabre cesedimi koyduktan sonra bas tarafımdan kefenimi çöz eğer yüzümü kararmış görürsen çok dua et farklı bir durum da görürsen hamd et.’

Reca denileni yaptı bir de baktı ki kul yazısına benzemeyen bir yazı ile ‘Bu Aziz ve Alim olan Allah'ın Celil kalemi ile yazılmıştır. Ömer bin Abdülaziz'in elim azaptan kurtulduğunun beraatıdır.’ Eşi Fatıma'ya ‘eşini bize anlatır mısın?’ diye sorulduğunda, o ‘Ömer sizden fazla ibadet eden biri değildi. Fakat o Allah’tan en çok korkanınızdı.’ diyordu.

Bir gün Seher vaktine kadar gözyaşları içerisinde Rabbi’ne dua etti ve oruca niyetlendi. Ben ‘Ey Ömer, seni bu gece çok farklı gördüm’ dediğimde o, ‘Evet düşündüm ki Hz Muhammed sav yönettiğim tüm tebaayı arkasına almış ve onlar adına beni sorguluyor ben ise cevap veremediğimden ağlıyor ve titriyorum.’

Her zamankinden çok dönemimizin Ömer bin Abdülazizlere  ihtiyacı var. İdol edineceğimiz tarihimizin ender şahsiyetlerinden biridir onun yaşantısını örnek edinenlere ne mutlu.”

Seminerin sonunda bir teşekkür konuşması yapan şube başkanı Gaffari İzci ise haziruna teşekkür ettikten sonra tarihimizde örnek ve rehber alınması gereken örnek şahsiyetlerden biri olan Ömer b. Abdulaziz’in gençlere anlatılmasının önemini vurgularken siyasetçi ve idarecilerin de mutlaka Ömer b. Abdulaziz’i okuması ve anlaması gerektiğinin altını çizdi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen