Haber
2018-07-31 16:52:05
Liselere Geçiş Sistemi Sancılı Başlamıştır

Milli Eğitim Bakanlığı 2018 Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Sonuçlarını açıkladı. 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı içinde değiştirilen sınav sisteminin merakla beklenen ilk sonuçları tartışmalara neden oldu. Yerleştirme sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulunan Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, yerel yerleştirmede anlaşılması güç, vahim sonuçlar ortaya çıktığını söyledi.

Kaldırılan TEOG’un yerine getirilecek sistemle ilgili eğitimin tüm paydaşlarının katılımının sağlanması gerektiğini ve Adıyaman’da okul ve kontenjan planlamasında hatalar yapıldığını defalarca dile getirdiklerini vurgulayan Deniz, “bütün uyarılarımıza rağmen, Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında süreç içinde istişaresiz bir tavır sergilenmiş olması kamuoyuna sosyal bir maliyet üretmiştir” dedi.

“Yerleştirme kriterleri, yerleştirmeden sonra açıklandı”

Yeni yerleştirme sisteminin öğrenci, veli, rehber öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarına tam ve yeterli biçimde anlatılmadığını dile getiren Deniz, “kontenjanların kamuoyunun görüşleri ve önerileri dikkate alınmadan belirlenmiş olması, uzun vadeli düşünülmemiş olması, tercih döneminde yerleştirme kriterlerinin yeterince ifade edilmemiş olması tercih hatalarına sebep olmuş ve yüksek puanlı öğrenciler açıkta kalmıştır. Görevi gereği veya zorunlu olarak adres ve okul değiştirmek zorunda kalan aileler ve çocuklar mağdur edilmiştir. Ve ne yazık ki yerleştirme kriterleri yerleştirmeden sonra açıklanmıştır. Gelinen noktada yerleştirilemeyen öğrencilerin durumu yeni sistemin tarihin en kısa sürede geçerliğini yitirecek yerleştirme sistemi olduğunu göstermiştir” şeklinde konuştu.

Ali Deniz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kontenjanlar Boş Kaldı”

“Yerel yerleştirmede Türkiye genelinde 1 milyon 141 bin 318 kontenjan için 1 milyon 17 bin 891 aday tercih yaptı, bu öğrencilerden 798 bin 926'sı yerleşirken 91 bin 687'si yerleşemedi. Yerel yerleştirmede 342 bin 392 kontenjan boş kaldı. Merkezi yerleştirmeyle birlikte boş kalan kontenjan sayısı toplamda 342 bin 589 olmuştur. Boş kontenjanların büyük bir kısmını Meslek liseleri oluşturmuştur.

Adıyaman’da ise merkez ilçede 662 olmak üzere toplamda 2000 civarında kontenjan boş kalmıştır. Bu boş kontenjanların büyük bir kısmını meslek liseleri oluşturmuş, yanlış planlamalar neticesinde meslek liselerimizin ve imam hatip liselerimizin imajı kamuoyu önünde bir kez daha zedelenmiştir. Buna bağlı olarak Adıyaman’da yerleştirilemeyen öğrenci sayısı ifade edilmemekle birlikte 2500’ün üzerinde olduğunu düşündürmektedir. Boş kalan kontenjanlarla yerleştirilemeyen öğrenci sayısı arasındaki ilişki bu sistemin iflas ettiği anlamı taşımaktadır.”

“Zorunlu adres değişikliği yapan aileler mağdur olmuştur”

“Özellikle İmam hatip ortaokullarında, özel ortaokullarda, 4 yılı farklı ortaokullarda okuyan öğrenciler mağdur edildi. MEB 8.Sınıf Yerel Yerleştirmede öncelikli olarak 4 yıl aynı okulda okuyan öğrencilerin yerleştirmesini yaptı. Görevi gereği veya zorunlu olarak adres ve okul değiştirmek zorunda kalan aileler ve çocuklar yüksek diploma notlarına rağmen tercihlerine yerleşemeyerek mağdur edilmiştir. Bu grupta en çok mağdur olanlar öğretmenler başta gelmek üzere devlet memurlarının çocukları olmuştur.”

“Sınıf mevcutları artmış, ikili eğitim kapısı yeniden aralanmıştır”

“Yerleştirme sonuçları göstermiştir ki yıllarca yapılan yatırımlarla azaltılan sınıf mevcutları 34’ten 38’e yükseltilmiştir. Yapılacak yeni müdahalelerle bu sayının 40’a yükseleceğini tahmin ediyoruz. Ortaöğretim kurumlarının bir kısmı ikili eğitim yapacak şekilde düşünülmüş ve eğitim sistemimiz ikili eğitim cenderesine yeniden çekilmiştir.”

“Çocuklarımızın hayatına bu şekilde mi dokunacağız?”

“Diploma notu 90 ve üzeri olan birçok öğrenci tercihlerine yerleşemeyerek açık lise veya özel okullara mecbur bırakılmıştır. Buna mukabil diploma puanları düşük olan öğrenciler akademik başarısı yüksek okullara yerleştirilerek başarısızlık ve sınıf tekrarı riski oluşturulmuştur. Çocuklarımızın hayatına bu şekilde mi dokunacağız? Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin emekleri ayaküstü hazırlanan sistemlerle maalesef heba edilmiştir.”

“Kervan yolda düzelmemiştir”

Sosyal maliyeti çok yüksek olan ve çocuklarımızın geleceğini ipotek edecek hatalardan bir an önce dönülmesi veya tolere edilmesi gerektiğini kaydeden Ali Deniz, “derhal önlem alınmalıdır. sonuç olarak hiçbir bilimsel veriye dayanmayan, kriterleri hakkında yeterli bilgilendirme yapılmayan, eksiklerinin ve hatalarının tespiti ve telafisi zamana bırakılmış olan  bu yerleştirme sisteminden bir an evvel vazgeçilmeli, mağdur yaratmayacak yeni sistemler için tüm paydaşların katılımı sağlanmalıdır çünkü kervan yolda düzelememiştir.

“Öğrencilerimizin mağduriyetini gidermek için katkı sunmaya hazırız”

Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesi olarak sorunun çözümüne katkı sunmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Yerleştirilemeyen öğrencilerin durumu kontenjanların güncellenmesi ve yaşanan krizin asgari kayıpla atlatılması için eğitimin tüm paydaşlarının temsilcilerinden oluşan bir çözüm masası kurulmasını teklif ediyor, Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesi olarak bir tek öğrencinin dahi olsa mağduriyetini gidermek için sorunun çözümüne katkı sunmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz ” dedi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen