Adıyaman 1 Şubesi

Türk-Ermeni meselesi tarih biliminin konusudur.

Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesinin yeni medeniyet tasavvuru çerçevesinde gerçekleştirdiği tarihsel konulu konferans serisi devam ediyor. Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesi Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferanslar zincirinde bu kez Ermeni Meselesi konuşuldu. Eğitimci-Araştırmacı-Yazar Mustafa Çatlı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Ermeni Meselesi tarihi, sosyolojik ve siyasi boyutlarıyla tartışıldı.

 

Konferansın açılışını yapan Eğitim Bir Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, Tarih biliminin yüzyıllardır sömürgeciliğe ve siyasi amaçlara alet edildiğini vurgulayarak  “ Bilimsel dayanaklardan uzak ve yapay bir kurgu çerçevesinde türetilmiş iddialarla, ön yargılı yaklaşımlarla neredeyse bir asırdır, işlemediğimiz bir suçtan dolayı hüküm giydirilmeye çalışılmamız tek kelimeyle dayatmadır” dedi.

 

Ortak bağımsız tarih komisyonlarının kurulması önerisinin peşinen reddedilmesinin  ise bu dayatmanın ve yalana sığınmanın göstergesi olduğunu söyleyen Ali Deniz;  Türkiye’nin, ilgili tarafları 1915 ve 1916 olaylarının incelenmesi için tarihî bir komisyon oluşturmaya resmî olarak davet etmesine karşın uzlaşmaz bir tutum sergilenmesinin  Türkiye’ye yönelik suçlamaların art niyetli olduğunu göstermeye yettiğini söyledi. Eğitim Bir Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz sözlerini şöyle sürdürdü:  “Türk-Ermeni meselesinin tarih biliminin konusu olması gerektiği açıktır. “Fransa’nın Cezayir, Ruanda, Çad soykırımı, Almanya'nın Namibya katliamı, Belçika'nın Kongo soykırımı, İngiltere ve ABD’nin sayısını hatırlamakta zorluk çektiğimiz katliamları ortada dururken, 1915 olaylarından söz etmeleri kanlı tarihlerini örtbas etme, Türkiye’yi yalnızlaştırma çabasıdır. Ama tutmaz. 'Yeniden Büyük Türkiye' idealimizle ayağa kalkan Anadolu insanı bir daha oturmaz. Gezi olaylarında mesele nasıl ağaç değilse Batı emperyalizminin meselesi de 1915 olayları değil. Mesele Anadolu’nun ayağa kalkmasından rahatsızlık ve direnişten dirilişe geçen Türkiye’nin önünü kesmektir.” 

 

Konferansa konuşmacı olarak katılan Eğitimci-Araştırmacı-Yazar Mustafa Çatlı ise konuşmasında tarihi belgelerden yola çıkarak Ermeni soykırımının büyük bir yalan olduğunu ve yeni yalanlarla desteklenmeye çalışıldığını, meselenin tarih boyutuyla değil siyasi sonuçlar hedeflenerek masaya yatırıldığını, Batı dünyasının da kendi tarihini görmezden gelerek konjönktürel çıkarlar dolayısıyla her gün yeni bir soykırım kararı çıkardığını söyledi. Mustafa Çatlı bu yalan söylemlerin 100 yıldır Ermeniler tarafından dillendirildiğini ancak Türkiye’nin bugüne kadar ciddi bir karşılık vermekte oldukça geciktiğini ifade ederek daha ciddi ve kararlı çalışmaların yürütülmesi gerektiğini söyledi.